NL EN FR

| Share
Sports nutrition during the competition season

Sports nutrition during the competition season

Wedstrijdseizoen

Het wedstrijdseizoen Braziliaans jiu-jitsu is onlangs weer begonnen. Jiu-jitsuka’s kunnen de komende maanden weer hun geluk op tijdens de vele wedstrijden die plaatsvinden in zowel Nederland als in het buitenland. Ondanks dat je je als BJJ-er focust op de de verbetering van je technieken, de hoeveelheid trainingsuren en natuurlijk je gi, hieronder nog enkele voedzame punten waar je rekening mee kunt houden. Dit alles zodat jij zo optimaal mogelijk aankomend wedstrijdseizoen doorkomt.

 

 

 Voorafgaand aan de wedstrijden:

- Bepaal de gewichtsklasse waar je in uit wilt komen. En nee, lichter is niet altijd beter. Ga na met welk gewicht jij het meest optimaal presteert. Moet je toch gewicht verliezen om in de juiste gewichtsklasse uit te komen, onthoud dan dat drastisch en snel lichaamsgewicht verliezen om aan een toernooi mee te kunnen doen, meer gezondheidsrisico’s met zich mee brengt dan wanneer dit geleidelijk gebeurt. Bovendien is het belangrijk dat je weet dat wanneer je aftraint op vocht, dit tot 48 uur kan duren voordat je vochtbalans volledig hersteld is. Een vochtverlies van meer dan 2% heeft zelfs al negatieve invloed op de prestatie.

- Maak een plan over hoe je je gewicht gaat managen tijdens het wedstrijdseizoen. Focus op gewichtbehoud en het zo min mogelijk afwijken van het wedstrijdgewicht, tussen de verschillende wedstrijden door. Strategieën om op deze manier gewicht te behouden (en eventueel te verliezen) kun je opstellen met trainers en/of voedingsdeskundigen, zodat dit op een verantwoorde manier gebeurt.

- Maak een jaarplan en ga na wat de belangrijkste toernooien worden waar je aan mee doet. Zorg ervoor dat je voldoende traint en dat je op het juiste moment kunt pieken. Meer trainen betekent niet automatisch dat je beter wordt. Rust is ook van belang.

- Alles lekker met je basissportvoeding? Het fundament moet er zijn, zodat jij alles uit je trainingen en je wedstrijden kunt halen. Anno 2013 zijn er ontzettend veel hypes in voedingsland. Allemaal leuk en aardig, maar zorg er in ieder geval voor dat jouw basissportvoeding goed zit, zodat je alles binnen krijgt wat jouw lichaam nodig heeft.

De dag van de wedstrijd:

- Ga van te voren na hoelaat de weging plaatsvindt en welke maaltijden je dus nog kunt nuttigen totdat je eerste partij begint. Probeer jouw laatste maaltijd minimaal 2 uur voor de eerste partij te nuttigen, zodat deze niet dwars zit tijdens de wedstrijd. Tussendoor kun je eventueel nog een stuk fruit, mueslireep of een bammetje eten.

- Kun je moeilijk eten op een wedstrijddag? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor vloeibare voeding en isotone sportdranken.

- Heb je wat afgetraind op vocht? Probeer direct na de weging te focussen op herstel van de vochtbalans en de glycogeenvoorraad, voordat de eerste partij begint. Dus: vocht en koolhydraten aanvullen.

- Neem ook voldoende eten en drinken zelf mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een voorbeeld: begin dit jaar werd de Belgium Open gehouden. Dit toernooi liep erg uit, waardoor verschillende BJJ-ers voor een verrassing kwamen te staan: ze hadden niet veel extra voeding bij, terwijl ze veel later de mat op moesten dan gepland. Dit zijn geen fijne omstandigheden. Zorg dus altijd dat je zelf iets bij je hebt – just in case!

<< Terug naar Saraï Pannekoek ataste blog

Volg Saraï op Facebook: Saraï Pannekoek Sportvoedingsadvies

 


Comments

 
y